Felhasználói név Jelszó


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Nyugat-magyarországi Egyetem Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény
Cím: 9400 Sopron, Templom u.4.Email: erdmuz@gmail.com
Web: http://erdmuz.emk.nyme.huTelefon: 06-99-338-870

Bemutatkozás

Nyitva tartás:
Mindennap: 10:00 - 17:00 óráig
Szünnap: szerda és ünnepnapok

A Múzeum Története:
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara kezelésében működő Erdészeti-, Faipari- és Földméréstörténeti Gyűjtemény megalakulásának kezdete a felsőfokú erdészképzés megalapításához köthető.
A selmecbányai Erdészeti Tanintézet első tanára, Wilckens Henrik Dávid volt az, aki az erdészeti oktatás kezdetén számos oktatási segédeszközként is használt tárgy, továbbá egy 200 kötetből álló könyvtár, valamint rovargyűjtemény megvásárlását kezdeményezte. A Tanintézet második tanára, Feistmantel Rudolf 1842-ben kérte az udvari kamarát, hogy engedélyezze az állattani előadásokhoz szükséges demonstrációs anyag beszerzését. Még abban az évben megvásárolták azt a 10 darabból álló madár-gyűjteményt, mely 2007-ig az állandó kiállítás részeként volt látható, jelenleg pedig a világkiállításokon szereplő erdészeti remekeket bemutató múzeumi szoba falán található.
1866-ban, az Erdészeti Lapokban kétrészes cikk jelent meg, mely felhívta a figyelmet az erdészeti szakkiállítások fontosságára, megjegyezve, hogy "Erdészeti múzeumok pedig maiglan még sehol sem léteznek. Tanintézeteink ugyan bírnak gyűjteményekkel, de ezek hihetetlenül szegények.". Ez az írás adott lendületet az akadémiai gyűjtemény fejlesztéséhez, és ennek köszönhetően gyarapodott az állomány egy 160 db-ból álló madárgyűjteménnyel, s egy gombagyűjteménnyel is. Ettől kezdve a selmeci Akadémián folyamatosan gyűjtöttek és szerzeményeztek, így az Erdőhasználati és iparműtani gyűjtemény 1885-re Európa legfelszereltebb bemutató anyagává vált.Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink